Подписаха договорите за реконструкция на софийските гари Подуяне и Искър

/ ThinkStock/Getty Images
Подписаха договорите за реконструкция на жп гарите Подуяне и Искър. Двете основни софийски гари ще бъдат изцяло обновени през следващата година със средства от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., съобщиха от НКЖИ.

Гаровите комплекси Подуяне и Искър са част от жп линията София – Пловдив, която е най-натоварената в страната. За 2017 г. броят на пристигащите и заминаващи пътници по това направление са 1,4 млн.

Голямото пътуване за празниците започва (ВИДЕО)


Обхватът на проекта включва пълно обновяване на приемните здания, нови енергоефективни, високотехнологични модерни инсталации – електрическа, отоплителна, вентилационна, климатична, ВиК, охранителна, видеонаблюдение, оповестителна, както и проектиране и изпълнение на конструктивно укрепване и саниране на елементи на сградите.

След реконструкцията железопътните гари ще предоставят благоприятна, безопасна и достъпна среда за пътниците и персонала.

Затруднен трафик заради ремонти по магистралите

Изпълнител на реконструкцията на гаров комплекс Подуяне е „Инфраструктурно строителство“ АД. Стойността на договора е 2 903 166, 23 лв. без ДДС.

Изпълнител на реконструкцията на гаров комплекс Искър е Консорциум „Гара Искър 2018“, състоящо се от фирмите „Среги“ ООД и „ТИТ Инженеринг“ ЕООД. Стойността на договора е 1 212 239,00 лв. без ДДС .

Реконструкцията на гарови комплекси Подуяне и Искър се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г.
БГНЕС