Засилен трафик се очаква по пътищата на страната на Велики четвъртък. Над 280 000 българи се очакват да тръгнат път.

Днес ще бъдат осигурени две ленти за движение в посока изход на София, а в неделя те ще са в посока към столицата. Движението по автомагистралите "Тракия", "Хемус" и главните пътища е все по-интензивно.

По трасетата са разположени допълнителни полицейски екипи, които следят за безопасността на движението и недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението поради ремонтни дейности, като имат готовност за регулирането му при необходимост.

Затруднен трафик заради ремонти по магистралите

МВР, пожарна и гранична полиция са в готовност за предстоящите великденски празници, обяви вчера министърът на регионалното министерство Петя Аврамова. От 16.00 до 20.00 ч. днес ще бъде ограничено движението на тежкотоварните камиони над 12 тона по автомагистралите. Целта е да се регулира трафика в проблемните места по републиканските пътища и автомагистралите, така че да се създаде максимална проходимост на пътните артерии.
 
Ремонтни дейности се извършват по магистралите „Тракия“ и „Хемус“. Очаква се тапи на различни пътни участъци, задръствания е възможно да възникнат на входа на тунел „Витиня”. Традиционно засилен ще е трафикът по главен път Е-79 към границата с Гърция. Допълнителни патрули на КАТ ще следят за спазване на правилата.

В следващите дни Пътната полиция ще засили контрола върху неправоспособните водачи и такива, които управляват под въздействие на алкохол, наркотични вещества и производните им. Това предупреди началникът на отдел „Пътна полиция” в Главна дирекция „Национална полиция” комисар Росен Рапчев.

"През всички почивни дни ще продължи да се осъществява засилен контрол на скоростта с технически средства. Апелирам водачите да спазват ограниченията, защото движението с несъобразена и превишена скорост ни дава по-малко възможности да реагираме", призова комисар Рапчев.

Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че е повишена степента на готовност за реакция при терористична заплаха в сектор транспорт. "Направени са всички извънредни инструктажи за работа и контрол по време на празниците. Това засяга както летищата, така морските и речни пристанища, гари и автогари. Това са превантивни мерки", обясни министър Желязков.