/ iStock/Getty Images
Един от най-важните приоритети на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) е подобряване качеството и безопасността на храните, каза заместник-министърът на МЗХГ Янко Иванов на честването на Дeня на хранително-вкусовата промишленост в България.

Министърът на образованието иска по-строг контрол при училищното хранене

На форум в София той посочи, че начините, чрез които се реализират тези политики, обхващат както създаването на ново законодателство и усъвършенстване на съществуващото, така и подобряване и развиване механизмите на контрол.

20 деца в болница със симптоми на хранително натравяне в Ямболско (СНИМКИ/ВИДЕО)

Министерството създава възможно най-добри условия за достъп на българските храни на пазара, включително и директно от фермата или малкия производител, чрез така наречените къси вериги на доставки, посочи още зам.-министърът.

По думите му браншът залага едновременно на традициите и новаторството, като големият брой нови продуктови предложения, които присъстват на пазара, се обуславят от по-високите потребителски изисквания.

Десетки фалшиви био продукти заливат пазара ни (ВИДЕО)

От голямо значение е използването на суровини, които отговарят на европейските стандарти за качество и безопасност, смята още д-р Янко Иванов.

Заместник-министърът е връчил награди на отличените в конкурса "Хранително-вкусова промишленост-фирмени нови продукти и технологии".