Почистването на прелелия канал в Пловдив – забавено с повече от месец
Почистването на прелелия канал в Пловдив – забавено с повече от месец / netinfo

Опасността “Тракия” да остане без ток отмина, след като преди минути нивото на водата, която се излива от Марковския колектор в района на подстанцията на енергото, започна да пада. Това заяви пред Дарик началникът на аварийно-спасителния отряд на ГЗ Борис Петров.

Ситуацията със залятите 500 декара в района на пожарната бе овладяна, след като машини пробиха на 3 места дигата на канала и водата започна да се оттича към пустеещите ниви на югоизток. Започна изпомпване на количествата в самата подстанция, която захранва 80-хилядния квартал с ток.

Фирма “Вършец лес”, която е спечелила търга за почистване на канала, е забавила изпълнението с около месец и половина и не е стигнала до проблемния участък, призна управителят на “Напоителни системи” – Пловдив Петя Раева. Според нея обаче не това, а големият отток на скатни води в Родопите, е причина за заливането на участъка около подстанцията. Раева съобщи, че е изпратила предупредително писмо до фирмата да ускори сечта.

Секретарят на районното кметство в “Тракия” Димитър Шуманов пък заяви пред Дарик, че лично е видял как при почистването по-дребните клони се изхвърлят директно в канала.

Шефът на аварийно спасителния отряд Борис Петров добави, че вина за преливането носят и собствениците на градинки в канала, в който след спадането на водата е открита дори барака.

Други новини от Пловдив