Министерството на здравеопазването съобщи, че са поискали да се активира Механизмът на Европейския съюз за гражданска защита.

По този механизъм страната ни може да получи:

enlightened медицински кислород /при хипотеза на повишена консумация, която не може да отговори на производствените възможности на България/;
enlightened апаратура за кислородолечение от типа High flow nasal cannula (HFNC);
enlightened респиратори за инвазивна интервенция;
enlightened реанимационни легла за интензивни отделения;
enlightened пациентски монитори;
enlightened медицински специалисти, които да съдействат при лечението на COVID пациенти
 
Целта на активирането на механизма е да се гарантира, че в случай на рязко влошаване на пандемичната ситуация, да може незабавно да се доставят необходимите средства.

Засега нашите медици се справят с епидемичната вълна и не се налага доставка на допълнително оборудване. Ако такава се наложи, ЕК ще бъде готова да ни предостави незабавно помощ. Активирането на механизма ни дава допълнителна сигурност в борбата за овладяване на епидемията. 

Близо 5000 са новите случаи на COVID-19 у нас

България е задействала във вторник механизма на ЕС за гражданска защита, съобщи говорителят Европейската комисия Балаж Уйвари, цитиран по-рано от БНР.

"Нашият координационен център за бърз отговор работи непрекъснато, за да осъществи контакт с всички страни-членки и да види дали някоя от тях е в състояние да осигури поисканото оборудване. В същото време преглеждаме и наличните запаси на нашия резерв, който е разположен в няколко държави. В момента, в който получим потвърждение от тези офиси, Комисията ще поеме 75 на сто от средствата за необходимия транспорт, ако бъде направена оферта по механизма за гражданска защита", заяви Уйвари. 

Антителата срещу COVID-19 - видове, специфики и кои ни пазят от заразяване

Механизмът за гражданска защита съгласува действията в отговор на природни и причинени от човека бедствия на равнище ЕС.
БНР