Плевнелиев: Депутатите демонстрираха воля за реформа
Плевнелиев: Депутатите демонстрираха воля за реформа / снимка: БГНЕС, архив

С гласуването на първо четене на промените в Конституцията за съдебната реформа народните представители са демонстрирали реална политическа воля за реформа. Това е мнението на президента Росен Плевнелиев.

Държавният глава поздравява народните представители за постигнатото мнозинство от 184 гласа в подкрепа на промените в Конституцията. Плевнелиев счита, че с този акт политическите партии са дали силен сигнал, че в името на очакванията на българските граждани за промени партийните различия и противоречия могат да останат на заден план.

От изключителна важност е партиите да потвърдят подкрепата си за промените в Конституцията и при следващите гласувания в Народното събрание, смята президентът, цитиран от прессекретариата си.

Такъв подход може да повиши доверието на гражданите в институциите и политическата система и да покаже, че дадените предизборни обещанията се изпълняват, подчертава президентът.

Парламентът прие с 184 гласа „за" на първо четене промените в Конституцията за съдебната реформа. В подкрепа на идеите гласуваха ГЕРБ, Реформаторският блок, ДПС, ПФ, БДЦ и Атака. Единствено от БСП гласуваха против, а АБВ бяха въздържали се.
Той включва трите основни точки - разделяне на ВВС на две колегии - съдийска и прокурорска, чиито решения няма да зависят от пленума, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета. Освен това се създава възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.

Правосъдният министър Христо Иванов каза по повод различията в мненията за някои от промените като например разделението на квотите, че има различни начини да се решат проблемите между двете четения.