/ БГНЕС, архив
Трябва да се намали приема и финансирането по част от професионалните направления във висшето образование, каза министърът на образованието Красимир Вълчев на дискусия по темата, организирана от КНСБ. Това са предимно създадените в последните 25 години направления.

Кои са най-желаните специалности у нас сред чуждестранните кандидат-студенти?

Става дума най-вече за професионални направления Икономика, Администрация и управление, както и Туризъм. За повечето позиции там е необходимо средно образование, посочи просветният министър. Ще се стимулира приемът в инженерните професионални направления, а така също и в аграрните и педагогическите, тъй като там има най-голям недостиг на кадри.

Фандъкова: Без държавни пари за университетите, бълващи кадри без покритие

Синдикатите изтъкнаха проблеми, свързани със заплащането на преподавателите в университетите. Има сериозна разлика в средните заплати-например 2060 лв. е средното възнаграждение в Икономическия университет във Варна, а 860 лв. е за Минно-геоложкият университет в София.

Актуализират списъка със защитените специалности и направления

Според КНСБ най-онеправдани са младите асистенти, които средно получават 600-700 лв. месечно. Синдикатите изтъкват, че е необходимо увеличение с поне 20% в началото.