Николай Денков
Николай Денков / БГНЕС
Списъкът със защитените специалности и направления ще бъде актуализиран, съобщи след среща с ректори на висши училища служебният министър на образованието Николай Денков.  За тази цел просветното министерство ще промени  Постановление  64, в което се дава приоритет на инженерните специалности, педагогика и други, но това според ректорите поставя в риск хуманитарните направления, както и с приема за 2017/2018 година. 

Според  Николай Денков трябва да се намери баланса между броя студенти и на финансирането за отделните професионални направления. Образователният министър Николай Денков определи диалога между министерството и ректорите като конструктивен. Той обясни причината за приемането на постановлението, което притеснява висшите училища.

Провеждането на изпитите - основен приоритет за новия просветен министър

"То беше насочено към това да намали дисбалансите в тези професионални направления, в които обучаваме студенти, които не намират реализация. Част от тези хуманитарни направления успяват да реализират кадрите си в рамките на 35-39%, което означава, че има повече завършващи студенти, отколкото в момента може да поеме пазарът на труда", посочи Денков.

МОН одобри 112 учебни комплекти за първи и за пети клас

"Колегите основателно поставят въпроса, че ако ние продължим да използваме този механизъм, в близко време на много места броят на приетите студенти ще падне под критичния минимум, което не е приемливо. Затова министерството поема ангажимента това постановление, което регулира приема, да бъде променено", допълни министърът.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков обясни, че трябва да се намери работещо решение във връзка с приема на студенти. "Изтъкнахме два основни проблема с хуманитарните науки. Единият е финансирането и този проблем беше решен през януари. Вторият е свързан с приема. Трябва да се намери такава формула, която да осигурява развитието на кадрите в тези важни за развитието на страната области", каза проф. Герджиков.

Как ще се ограничи отпадането на учениците от училище?

Според Николай Денков следващата седмица предстоят разговори и с медицинските университети, за да се реши как ще се финансират те.