Как ще се ограничи отпадането на учениците от училище?
Как ще се ограничи отпадането на учениците от училище? / Sofia Photo Agency, архив

Министерството на образованието и науката (МОН) и Агенцията за социално подпомагане (АСП) ще си сътрудничат, за да бъде ограничено отпадането на учениците от училище и източването на публични средства от родители, които лишават децата си от образование.

Това предвижда споразумение, подписано от вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева и от изпълнителния директор на Агенцията Цветан Васев, съобщава пресцентърът на просветното ведомство.

Нов проект ще прави училището по-привлекателно за децата

Министерството на образованието ще разработи модули за въвеждането на информация за отсъствията на децата и учениците, като част от Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование.

Към Агенцията ще бъде подавана информация от просветното министерство за записаните в групите за задължителното предучилищно образование, за записаните в училище, включително за записани за първи път в първи клас ученици. Министерството ще съобщава в Агенцията и кои ученици са напуснали или отпаднали от училище.

В закона няма механизъм за защита на ученици и учители от невъзпитано поведение

Всеки месец Агенцията ще получава данни за всички, които имат отсъствия без уважителни причини.

Агенцията за социално подпомагане ще информира образователното министерство за прекратена или спряна помощ на ученици при отсъствия или отпадане от училище, както и на деца за неизвинени отсъствия или отпадане от групите за задължително предучилищно образование.