Пламен Карталов поема отново Софийската опера
Пламен Карталов поема отново Софийската опера / netinfo
Пламен Карталов е новият директор на Софийската опера, съобщиха за Дарик от Министерство на културата.

Карталов, който вече е ръководил операта, поема отново поста от утре. Той е назначен от министъра на културата Стефан Данаилов за мандат от 5 години.

Двама бяха основните претенденти за шефското място в Софийската опера – режисьорът Пламен Карталов и диригентът Иван Ангелов. Въпреки първоначалните слухове, че е възможно Стефан Данаилов да назначи и двамата, единият за мениджър, а другият за артистичен директор на операта, това не се случи.

Пламен Карталов е един от най-успешните директори на Софийската опера в нейната история. Той е човекът, който изкара операта на открито и създаде един от най-хубавите фестивали в културния живот на столицата – „Опера на площада”.

Карталов поема Софийската опера след диригента Борислав Иванов, чието управление мнозина определят като „изключително слабо”.

В конкурса за директор на Софийската опера се пробваха петима души. Най-любопитната кандидатура беше на Георги Илиев, който е бил хорист в операта. Неговото име се завъртя сериозно в медиите поради факта, че е съпруг на депутатката Весела Драганова. Хористи от операта се бяха заканили да направят жива верига пред нея, ако Илиев им стане шеф.

Другите участвали в конкурса бяха импресариото Александър Янков, който отпадна още в началото, и Христина Ангелакова, която вече е била директор на операта.