Максималните 54 градуса са новият официален рекорд за жега в света.

Въпреки че в началото на миналия век в Долината на смъртта в Калифорния температурите са достигнали 56,7 градуса, а десет години по-късно в либийската пустиня военните бази отчели 58 градуса, и в двата случая измерванията са направени с уреди със съмнителна точност и не се приемат за официални.

Така в Кувейт преди дни беше измерена най-високата температура на планетата - 54 градуса, допълва NOVA. И само с няколко градуса разлика, Ирак се нарежда плътно зад Кувейт по рекордни жеги. 51 градуса показаха термометрите в Багдад.

Регистрираха ново силно изригване на Слънцето

На Арабския полуостров жегите традиционно са големи, но експертите очакват да става още по-топло.

"Тъй като глобалното затопляне си казва думата, ще имаме все повече такива екстремални високи температури, които - макар и за кратко, ще се получават и тук, при нас можем да очакваме по-високи температури през следващите години", смята синоптикът Даниел Пенев.

Освен големите горещини, ни очакват и мощни магнитни бури. Пикът им ще е утре. В такива дни по-уязвими са хората, които имат сърдечни проблеми.

Очакват ни депресии и мигрена заради магнитни бури

„Трябва да внимават повече, да си проследяват кръвното, да наблюдават върху себе си дали имат някакви неприятни усещания, болки, стягания в гърдите и да се обърнат към съответния специалист, ако имат такива оплаквания", препоръча д-р Лилия Демиревска, кардиолог във ВМА.

В такива дни зачестяват случаите на инфаркти и аритмии. Затова и болните трябва да са по-внимателни.

В началото на 20-и век е имало толкова мощна магнитна буря, че е спряло електричеството в цял град. Така че, според експертите, утре може да има смущения в мобилните оператори и някои хора да се чувстват неразположени, но не ни очаква нищо страшно или невиждано.

Снимка: Thinkstock/Getty Images