ПГ на Коалиция за България изключи Николай Камов
ПГ на Коалиция за България изключи Николай Камов / снимка: Sofia Photo Agency

Депутатът от Коалиция за България Николай Камов беше изключен от групата на заседанието, съобщи Михаил Миков. Не е имало нито един глас "Против". Трима депутати са се въздържали. Мотивите за това решение са неучастие в работата на парламентарната група, неприсъствие в пленарната зала и различно гласуване от останалите червени депутати.

Депутатът Николай Камов вече не е член на парламентарната група на Коалиция за България след последното му гласуване „За” вота на недоверие, внесен от опозицията, което е в противоречие с всички принципи на партиите в европейската левица, подчерта Миков. Той съобщи още, че Камов е присъствал само веднъж на заседанието на парламентарната група през цялата 2007 година.

Нито един депутат от левицата не е гласувал „Против” изключването на социалдемократа. Въздържали са се Георги Близнашки, Надка Балева и Атанаска Тенева. Според Близнашки мотивите за изключването не са били достатъчно издържани юридически, а Балева е посочила, че Камов е трябвало да бъде изключен много по-рано.

Депутатите от Коалиция за България са подготвили като прощален подарък на Камов сборник със старогръцки легенди и митове, превързан с червена панделка. По думите на Михаил Миков хубаво е човек да познава митовете и да помни, че не Ахил, а Херкулес е почистил „Авгиевите обори”. Неточният цитат бе направен от Камов по време на дебатите по вота на недоверие, когато той констатира, че го няма българския Ахил, за да пусне реката през „Авгиевите обори”.

Съветът на Коалиция за България обаче ще решава дали формацията на Камов Политическо движение Социалдемократи ще остане коалиционен партньор на БСП.

„В Коалиция за България се гласува по команда и под строй. Но аз благодаря на тримата колеги, които са се въздържали” – такъв коментар направи в предаването "Денят" на Дарик Николай Камов веднага след като бе изключен от групата на заседанието на КБ. Той отбеляза още: „През толкова години – 18, няма нито един изключен депутат за корупция, а вече има един, който се обади срещу нея”.

Интервюто с Николай Камов четете тук.