Кирил Петков
Кирил Петков / БТА
Нова концепция за довършването на сградата на музея "Софийски арсенал - музей на съвременно изкуство" и разширяване на нейните функции, свързани с изискванията на съвременните форми на изкуството и арт мениджмънта беше представена днес. На представянето присъстваха министърът на културата Велислав Минеков и министърът на икономиката Кирил Петков

"Това е проект, който ще съчетава икономика и култура. Културата сама по себе си е много важна, но за да бъде устойчива тя трябва да бъде част и от икономиката. Надяваме се предприемачи в културата също да имат място "под този покрив". Това означава хора на изкуството да мислят не само за самото изкуство, но и за неговата реализация и икономическа стойност по начин, който да им даде независимост в бъдеще", заяви министър Петков.

Минеков: Трябва да поощрим хората със способности

По думите му културата може да бъде самоиздържаща се, ако е направена по смислен начин.

"Част от нашата идея е да привлечем млади хора в изкуството, едновременно с млади предприемачи, които да помислят за бизнес модели за създаване на нови стартъпи, свързани с култура и предприемачество. Много се надяваме това да е първият център, който да дава възможност за това преплитане между предприемачество и култура", допълни министърът на икономиката.