/ Министерски съвет
"Говорихме за немски инженери за българските магистрали с германския канцлер Олаф Шолц, за да видим как може тяхното качество да го пренесем в България. А те имат най-добрите магистрали". Това каза от Брюксел министър-председателят Кирил Петков.

Разговорите, които е провел с премиера на Нидерландия Марк Рюте, са били за Шенген. "Проблемът е, че през годините доста от нещата, които сме обещавала, сме ги лъгали и сега ни нямат доверие. Те подават ръка, но ние сега трябва да направим едно ново ниво на доверие. Всички знаем прказката за лъжливото овчарче. Сега е важно да покажем, че новото български правителство прави това, което обещава", посочи Петков.

"Номинално ние явно сме спазвали критериите за Шенген, но въпросът е да ги спазваме ефективно. Това означава да няма контрабанда по границата, наистина да имаме контрол. Да гарантираме, че не само като закони, но и като истинско изпълнение го постигаме. Обещах, че ще започнем сериозен диалог и в сфери, които те виждат като потенциални дефицити, да се опитаме да работим по тях веднага".

Петков е заявил пред Рюте, че всичко това не иска да го направи заради Шенген или ЕС, а е важно да го направим заради България.

Хората искат резултати и нашите европейски партньори също искат резултати. Дават ни кредит на доверие на новото правителство и сега трябва да го изпълним с резултати, заяви Петков.

"Аз обещах, че вече България ще бъде партньор, съюзник, който няма да прави изненади. Всеки гледа неговия национален приоритет какъв е, но като цяло това, което говорим и което се разберем, могат да разчитат, че ще го изпълним", отбеляза той.

Българският премиер е разговарял в Брюксел и с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси. Там обещах, че ако иска да купува от българското производство, особено в отбранителната индустрия, за пръв път ще може да го прави без посредници, без брокери, а директно от държавата".

Президентът на Руанда Пол Кагаме е споделил пред Петков, че пътят, по който българският министър-председател е тръгнал е много верен и е дал пример с Руанда, че вече са на 52 място по този показател, а страната е била на 152 място. Кагаме е казал на Петков, че не се таргетират малките хора, които правят корупция, а се таргетират големите босове, защото всичко тръгва отгоре.

И с германското, и с френското правителство ще направим срещи веднага, каза още Петков.

По-късно днес министър-председателят Кирил Петков заминава за Германия, където ще участва в Мюнхенската конференция по сигурността. За 58-ми път конференцията ще събере повече от 30 държавни и правителствени лидери, над 100 министри и ръководителите на най-важните международни организации като ООН, НАТО и ЕС. Форумът ще бъде открит от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Участниците във форума ще дискутират теми от областта на политиката, бизнеса, науката и ще направят преглед на настоящите и бъдещите предизвикателства пред сигурността. Водещи теми на конференцията включват глобални предизвикателства като борбата с пандемията и климатичната криза, защитата на демокрацията, регулирането на технологиите, регионални предизвикателства и ситуациите в някои от най-конфликтни зони в света. В Мюнхен министър-председателят Кирил Петков ще проведе редица двустранни срещи.