Петков: Идеята на Първанов за дискусия за изборния закон е важна
Петков: Идеята на Първанов за дискусия за изборния закон е важна / netinfo

Инициираната от президента Георги Първанов дискусия за промените в закона за изборите е изключително важна и това говори за неговата отговорност като първи държавен мъж. Така коментира намерението на президента членът на Изпълнителното бюро на БСП Румен Петков.

Голяма част от лансираните предложения са много добри, като например режимът на участие и допускане до изборите от гледна точка на редовност на финансирането, уточни Румен Петков.

Много сложен и дискусионен е елементът с мажоритарния вот. “Не съм уверен, че днес въвеждането на мажоритарната система е решителната стъпка в хигиенизирането на изборния процес, но дискусията е необходима. Трябва да се чуят всички мнения и да се стигне до решения, които да отговарят на обществения интерес”, каза още Петков.

За купуването на гласове той поясни, че има няколко идеи – първата от тях е инкриминирането на деянието в по-тежки форми и налагането на затвор от три до пет години. Второто предложение е партия, чийто дейци са уличени и е доказано, че се занимават с купуване на гласове, да не бъде допускана до участие в избори. "Ще предложим на всички парламентарни и извънпарламентарни политически сили да се подпише обща харта да не се купуват гласове и за категорично противопоставяне на това уродливо явление", каза още Румен Петков.

Други новини от Плевен