/ БГНЕС
Отлагат таксата върху руския газ, докато не бъде въведен общоевропейски подход
Взехме решение да има пълна прозрачност за потенциален купувач на "Лукойл", понеже е стратегически обект за България, няма да има възможност тази сделка да бъде финализирана без разрешението на Народното събрание. Ще бъде взето абсолютно прозрачно решение и ще избегнем спекулации, че задкулисни играчи или офшорки ще стоят зад този стратегически актив. Това обяви съпреседателят на ПП Кирил Петков, заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, пред журналисти.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е председател и на Комисията по външна политика, посочи, че ще бъде вкаран текст, който ще касае стратегически предприятия - газопроводите, хранилищата, ядрената енергетика, нефтопреработвателните предприятия.

Василев: Ако има продажба на „Лукойл“, тя трябва да се случи с ясен стратегически инвеститор


По темата за приемането на България в Шенген, Борисов заяви, че сме "доста, доста близко до Шенген".

"Ние комуникирахме с ЕК от няколко седмици по тази тема. Европа е само силна, само когато работим заедно. Такъв подход трябва да изработен на общоевропейско ниво, така че тази дискусия се води от няколко седмици", посочи още той. "В момента отлагаме прилагането, когато ЕК ни даде общоевропейски механизъм за прилагането на таксата от 20 лева", заяви Петков относно отлагането на въвеждането на такса от 20 лева на мегаватчас върху руския газ.

Денков обясни дали сделката за продажба на „Лукойл“ ще стресира пазара на горива (ВИДЕО)

"Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено", посочи Борисов.

"Винаги сме искали да бъдем присъединени по суша към Шенген. Европейският подход означава всичко да се договори като пакет", допълни още лидерът на ГЕРБ.