/ БГНЕС
Радвам се, че аргументите и разумът намериха своето място, това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти по повод постигнатото съгласие от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС за дерогацията

От партиите вчера заявиха, че са се разбрали на 1 март 2024 г. дерогацията да отпадне, а от 1 януари 2024 г. ще отпаднат квотите за износ. 

Министър-председателят обясни, че е добре всяка институция да се взре в нейните си основни задачи. "В парламента основните задачи са Конституцията, бюджетът, антикорупционният закон, регулаторите. Има много работа там. Ние трябва да работим в координация с тях. Не е приемливо Народното събрание да взима решения, които не са обсъдени с нас, а ние трябва да ги реализираме", допълни Денков и изрази надежда постепенно "тази култура на координация и на взаимно уважение да започне да се изгражда, въпреки сложните коалиционни или некоалиционни отношения".

Очевидно е стартирал процес по продажбата на "Лукойл Нефтохим Бургас", посочи още Денков. 

"Доколкото разбрах ще се търсят авторитетни международни консултанти, които да им помогнат в реализацията на тази сериозна сделка. Това е сериозна сделка, кой ще купи "Лукойл" - зависи от това какви купувачи ще се явят. Сделката няма да стресира пазара на горива, но тези опити, които видяхме - да се стресира работата на рафинерията чрез дерогация за 3 дни, биха могли да стресират пазара на горива. Това се опитваме да избегнем", каза премиерът.

"Самото говорене не знам дали намалява пазарната цена, но силови действия от типа "да премахнем дерогацията за 3 дни" - със сигурност го прави", категоричен бе Денков.

Премиерът коментира и казуса с болница "Пирогов".

Ако има нарушения на закона, трябва да има последствия, посочи той и допълни, че това са основните аргументи и на министъра на здравеопазването Христо Хинков – че има нарушение на Закона за обществените поръчки.

„Ако се окаже, че директорът е действал неправомерно, то значи министърът си е свършил работата“, допълни Денков. Премиерът отказа да се ангажира със срок кога би завършила проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ)  и прокуратурата по казуса. Николай Денков каза още, че подходът не трябва да е селективен, затова е пуснал писмо до министър Хинков да се направят проверки на всички основни болници в системата.

„Ако казваме, че някоя болница е на загуба, трябва да сравним има ли такъв проблем и в другите болници и ако ще използваме този аргумент за някой директор, трябва да го използваме и за другите“, коментира премиерът.