Делян Добрев от ГЕРБ заяви на специален брифинг в парламента, че внасят законопроект и предлагат дерогацията да отпадне не през март, а още от 1 януари 2024 година. 

"Аз и премиерът Бойко Борисов, извинете, но аз просто така съм свикнал да го наричам. С бившия премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който е първият подписал се, Делян Пеевски втори, аз трети, Йордан Цонев четвърти и говорих по телефона с Христо Иванов - той заяви, че ако Борисов подкрепя тази инициатива и той би я подкрепил. Внасяме законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки и предлагаме дерогацията да отпадне изцяло от 1 януари 2024 година, а не от 1 март чак", обясни Добрев. 

"Съпредседателят на ПП Кирил Петков е участвал в събитие в Брюксел, бил се е в гърдите и е казал, че той е този, който спира руския петрол и тъй като той обяви, че спира руския петрол, ние считаме, че той би подкрепил нашите инициативи, които досега три пъти подред бяха отхвърлени", заяви той.

По-рано и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски коментира темата за “Лукойл”. "Вече разговарях с Делян Добрев от ГЕРБ и го подкрепям дерогацията за “Лукойл” да бъде прекратена от 1 януари 2024 г. Очаквам той да продължи разговорите с лидерите за постигане на парламентарна евроатлантическа подкрепа", посочи Пеевски.

„Не за първи път казваме, че дерогацията никога не е била необходима на България и служеше само да обогати „Лукойл“ и режима на Путин. Българските потребители не спечелиха, режимът на Путин и „Лукойл“ спечелиха милиарди“, допълни още Делян Добрев.

Депутатът съобщи, че утре (6 декември) ще бъде свикано извънредно заседание на Комисията по енергетика в парламента.

„В последните два дни се насложиха няколко събития - първо вчера комисарят по финанси Макгинес каза, че приветства и насърчава да се отмени дерогацията за руски петрол, колкото се може по-бързо, защото и европейските институции, така както и българските разследват, какво се случва с руския петрол, който е доставян в огромни количества в България“, заяви Добрев.

Той посочи, че България в последните една година и половина е четвъртият най-голям клиент за руски петрол в света - от 15 млн. барела страната ни е започнала да купува 45 млн. барела.

„Какво се случва с тези огромни количества руски петрол - очевидно те не се продават на пазара на България, повече от 60 процента от тях се изнасят. Една трета от този износ отива в открито море, където се претоварва на други кораби. Затова вече получаваме сигнали и от Европейската комисия“, посочи Добрев.

Той обясни, че са се били разбрали в края на юли месец, че ще бъде внесен законопроект за отмяна на дерогацията в едномесечен срок. Тогава заедно с Кирил Петков са написали текстовете на законопроекта.

„Лично г-жа Лена Бориславова нанесе последните корекции в текстовете, огледа ги, одобри ги и тя и ги внесохме“, посочи Добрев. По думите му този законопроект за отмяна на дерогацията в едномесечен срок незнайно как е станал 12 месеца. Добрев коментира, че приетият законопроект за отмяна на дерогацията до 15 март не съдържа това, което се бяха разбрали лидерите юли месец, защото там няма текстове за прекратяване на износа от 1 януари. Освен това спирането на дерогацията не е от 1 март, а от 15 март, коментира Добрев и изрази надежда от ПП-ДБ да подкрепят това предложение за отмяна на дерогацията 1 януари.