Министърът на икономиката ще сезира Българската народна банка
"Управителният съвет на Българската банка за развитие (ББР) отказа да предостави информация за кредитните досиета на одитния комитет, назначен от мен. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков на извънреден брифинг.

ББР е предоставила финансова информация на новия одитен комитет

Законът изисква одитният комитет да има достъп до тази информация, добави той.

„Информацията на кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем”, това казаха, обясни Петков. "Надявам се, че това е някаква импулсивна грешка от тяхна страна и се надявам, че това няма да продължи", заяви Петков.

Фирмите, получили големи кредити от ББР, не отидоха на срещата с икономическия министър

Според Петков това е нарушение на Закона за независимия финансов одит. Той обяви, че ще сезира Българската народна банка (БНБ).

"Надявам се с техните контролни функции, в рамките на деня, одитният комитет да има достъп до кредитните досиета", посочи министърът на икономиката.

"Както всички знаем, тази банка се финансира с нашите данъци", подчерта той.

Проф. Минчо Христов: ББР дава кредити на свои хора

"Аз искам тази банка да заработи перфектно до края на този мандат, но ако одитният комитет няма достъп, дори първа стъпка не може да се направи", каза още Петков.

„Моята цел е, даже с министъра на финансите разговаряхме за това, че искаме веднага да вкараме цялата ликвидност, която тя има и в момента, за помощ на малките и средни предприятия като част от мерките, които са в момента нужни за възстановяване на икономиката“, заяви министърът.