Кирил Петков похвали специално БМФ
Поканените от служебния министър на икономиката Кирил Петков представители на осемте най-големи кредитополучатели на Българска банка за развитие /ББР/ не дойдоха за срещата с министъра.

Той съобщи пред медиите, че са получени отговори на запитване на ведомството от шест от фирмите. Отговори не са изпратили компаниите "Благоевград- БТ" и "Транспект" АД. Шестте компании за заявили писмено, че си плащат надлежно заемите и нямат забавяне по тях, съобщи министърът и допълни, че няма информация за лихвите и обезпеченията по кредитите.

Попитан дали ще потърси контакт с двете фирми, които не са подали информация за кредитите си, министърът каза, че неговата задача като принципал на банката е да е сигурен, че целево и по най-ефикасен начин се използват парите на данъкоплатците и че няма проблеми с кредите. Моята задача е да се направи работеща ББР, заяви министърът и изрази надежда да се отвори финансирането и на експортно ориентирани компании.

БМФ с категоричен отговор до икономическото министерство за ББР

По отношение на единствената компания, потвърдила присъствие на срещата с министъра - "Параходство БМФ", Петков каза, че от фирмата са написали най-изчерпателното писмо, с подробна информация в каква посока са изразходвали средства и че заемът е фокусиран за експортната дейност на дружеството. "В писмото са влезли в детайли в каква посока са изразходвани средствата и те сами цитират, че този заем е специално фокусиран върху експортните дейности на дружеството. Ако имаме този тип комуникация с всеки един ползвател на обществени средства, това е едно ниво, което оттук нататък трябва очакваме от всеки принципал от всяко управление на публични пари. Просто аз не мога да повявам, че до този момент такива разговори не са се случвали. Как човек управлява публичните ресурси, ако няма комуникация с хората, които ги ползват?", добави Петков.

Министърът каза, че това, че кредитите се изплащат го прави щастлив като принципал на банката, въпреки че има големи критики към начина, по който банката е давала кредити на големи компании, вместо на малките и средни, както е по ресорния закон. Същевременно той посочи, че остава въпросът за това дали е било най-доброто целево използване на държавните средства в размер на един милиард, с които са кредитирани тези компании.

Петков съобщи, че във ведомството постъпват сигнали от малки предприятия, които не са имали достъп до кредити от ББР, като обяви, че министерството е отворено за диалог по всеки отказан заем, който е целесъобразен и е за малките и средните фирми. Ние искаме тази банка да работи за тях, заяви министърът.

Проф. Минчо Христов: ББР дава кредити на свои хора

Той съобщи, че от 28 май е факт залегналото в устава на банката, тя да предоставя кредити до пет милиона лева. В отговор на журналистически въпрос министърът каза, че ще бъдат поставени оперативни въпроси и към членовете на Управителния съвет на ББР, базирани на информация от одитния комитет, който вече работи.

Министерството на икономиката предостави списък на осемте най-големи кредитополучатели от ББР - кредити с размер над 140 млн. лв.: "Слънчев ден" АД, "Благоевград- БТ" АД, "Роудуей кънстракшън" АД, кредити с размер над 115 млн. лв.: "Маркет инвестмънт" АД (Техномаркет), "Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД, кредити с размер над 60 млн. лв.: "Параходство БМФ" АД, "Транспект" АД, "Инса Ойл" ЕООД.

Служебният министър на икономиката предложи в четвъртък двама от членовете на Надзорния съвет на ББР, по чието време е ставало раздаването на тези кредити, да бъдат уволнени. Митко Симеонов и Велина Бурска не се явиха на изслушването в министерството, на което само председателят на Надзорния съвет на ББР Стамен Янев даде обяснения за действията на надзора на банката във връзка с отпуснатите от банката големи кредити на 8 фирми.

По-рано министърът на икономиката обясни пред NOVA защо е уволнил двама от надзорниците на банката.

„Моят личен страх е, че когато има нужда от помощ за малките и средни предприятия, ако се даде още 1-2 кредита за 100 млн., в тези няколко бъдещи седмици, ние няма да имаме средства да подпомогнем малките и средни предприятия, защото сме блокирани от бюджета”, каза Петков.   

Скандалът със заемите от ББР: Как са отпускани големите кредити?

Освободените членове на Надзорния съвет за пореден път обявиха, че нарушение на закона няма.

„Надзорният съвет при отпускане на кредити няма среща с кредитоискателите, не е запознат с бизнес плановете им, при нас идва едно решение на УС, което ние съобразяваме дали е целесъобразно”, заяви Велина Бурска.

„Това са редовни кредити със солидни обезпечения”, заяви Митко Симеонов.

БНБ: Кирил Петков е поискал рокади в ББР преди да бъде назначен за министър

Според министъра обаче проблем има. „Когато от 1,9 млрд. се дадат 1,7 млрд., това, което със сигурност твърдя, е, че този начин на кредитиране на тази банка е несвойствен за нейното съществуване. Някой, който е решавал да се даде на тези фирми тези заеми, не е следвал закона за ББР, който казва - малки и средни предприятия”, заяви Кирил Петков.

Още в началото на мандата си, служебният министър загатна, че неофициално част от фирмите, получили големите кредити, са свързани с Делян Пеевски. „Булгартабак” е единият голям кредитополучател. Той е притежавал „Техномаркет”, който е вторият от големите кредитополучатели. Той е бил миноритарен собственик на едната, която е притежавала другата”, заяви Петков.

„От няколко години в публичното пространство въпросът е „Кой?”. По лично мое мнение, има друг въпрос „Защо?”. Защо министърът поставя изключително стабилна банка в рисково положение, в нелепа ситуация”, попита Бурска.

Министър Петков вече е разговарял с Управителния съвет на ББР, разговорите ще продължат и през идните дни.
БТА