АЕЦ Козлодуй
АЕЦ Козлодуй / Дарик - архив
Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” получи лиценз, който ще му позволи  да работи през следващите 10 години. Така за пръв път българско ядрено съоражение ще може да произвежда ток след изтичане на проектния му ресурс.
 
Настоящият лиценз за експлоатация на 5 блок изтича на 5 ноември, а лицензът, с който се продължава работата на реактора влиза в сила на следващия ден, стана ясно от думите на председателя на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов.

"Прегледът и оценката на всички документи, свързани с продължаване срокът на експлоатация на пети блок, се извърши от експертите на АЯР по специално изготвена програма. Обобщеното заключение показва, че приложените документи, заедно с допълнително представените оценки и обосновки демонстрират увереност в безопасната експлоатация на АЕЦ "Козлодуй", обясни Костов.

674 милиона лева са вложени в модернизацията на 5 и 54 блок на аец козлодуй. Тя е извършена със собствени средства на атомната централа, уточни енергийният министър Теменужка Петкова.

"Това показва, че тя наистина работи много добре. Произвежда електрическа енергия на достъпни цени и гарантира енергийната сигурност на България", допълни министърът.

В същото време тече процес на модернизация и на 6-и блок, чийто лицензия на експлоатация изтича на 3 октомври 2019 година.