/ БГНЕС
Служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов отправи приветствие за Международния ден на учителя, който се отбелязва днес. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

"Уважаеми учители, поздравявам Ви по случай Международния ден на учителя и вярвам, че най-трудните години за българския учител вече са в историята. Ролята на добрия учител в живота на всеки един от нас трудно може да се прецени пряко и на момента. Резултатите от Вашата ежедневна работа се проявяват след време, което ги прави трудни за оценяване днес, но едно мога да твърдя със сигурност - няма учител, който да учи своите ученици на нещо лошо или на агресия. Да си учител е призвание и обществото разчита на всички Вас да възпитавате поколения, които да възпроизведат добри хора и граждани. Благодарение на Вас нашата система премина успешно през пандемията и през редица други трудности. Вие оставате пример и опора както за своите ученици, така и за цялото общество, което винаги ще повтаря: "На учителя с любов!".

Зная, че позитивната промяна не става за един ден и няма да се усети бързо, но съм убеден, че всеки от нас дава и ще даде най-доброто от себе си за образованието", казва в приветствието си министър Пенов.

В него той отбелязва, че днешният ден е повод за равносметка за това, което е свършено, възможност да се търсят и намерят отговори на глобални въпроси, свързани с учителската професия и тяхната мисия в живота на всеки. Живеем във време, когато сме на прага на още по-динамични промени и по-непредвидимо бъдеще. В него обаче едно е сигурно - учителите ще останат незаменими и най-важни за развитието ни като държава и общество.

"Скъпи учители, благодарение на Вас младите хора се превръщат в личности, започват самостоятелен живот с необходимите знания и чувство за гражданска отговорност. Пожелавам Ви да имате силата и търпението и да продължите с лекота отговорната си мисия, да се борите за знанието и за бъдещето на нашите деца, както поколения Ваши предшественици са правели преди Вас", пожелава на българските учители министърът на образованието и науката.
БТА