/ Българска Патриаршия
"Във време на изпитания отбелязваме тази година Деня на будителите - денят на всички онези достойни българи, които през хилядолетната ни история са отдавали, отдават и сега сили и живота си за духовното, просветното и културното преуспяване на нашия обичан народ и скъпата ни Родина.

Свеждаме глави пред величието на апостолското им дело и подвигът им, който и днес е залог за съхраняването и пребъдването през вековете на завещаната от нашите отци православна християнска духовна и културна идентичност".

Честит празник! Днес е Денят на народните будители!

С тези думи Негово Светейшество българският патриарх Неофит отправя поздравление и молитва към народа по повод Деня на народните будители. Според патриархът, делото на българските будители не е леко и винаги е било съпроводено с изпитания, белязани с много жертвоготовност и страдания.

Съвременните будители, които са изправени пред нови и непознати предизвикателства, също както своите предшественици, с похвално за подражание усърдие продължават святото дело на българската духовност и просвета, наука и култура - в цялата богата палитра на неговото разнообразие.

В този светъл и празничен ден молитвите на светата ни Българска православна църква са за всички носители на славния и несломим български дух - за онези, които вече не са сред нас, но и за тези, които продължават тяхното дело и занапред, за да пребъде благочестивият ни православен народ, за да я има България, казва патриарх Неофит и честити празника, и пожелава здраве на хората.