Паси: Да признаем Косово още в началото
Паси: Да признаем Косово още в началото / снимкa: Sofia Photo Agency

Международната общност и Европейският съюз в частност трябва да положат максимални усилия, за да помогнат и на Сърбия, и на Косово час по-скоро да се присъединят и към НАТО, и към ЕС. Това заяви в интервю за Дарик председателят на българската парламентарна комисия по външна политика Соломон Паси, в коментар на очакваното обявяване на независимостта на Косово от Сърбия.

Според Паси българската позиция относно Косово е много ясна, многократно коментирана между Министерството на външните работи, българския парламент и българската общественост.

Паси определи позицията на правителството ни като доста балансирана и добави: „Основната позиция на България е, че трябва да се направи обща позиция вътре в рамките на ЕС, след като говорим за обща позиция на ЕС и обща външна политика, след като е договорен и общ външен министър за Косово”.

Независимостта на Косово е реалност, тази реалност на мнозина в България беше известна още преди 10 години, заяви председателят на парламентарната комисията по външна политика. От ефира на Дарик Соломон Паси предупреди: „Държавите, които смятат да не признаят Косово, да имат предвид, че след време ще им се наложи да все пак да признаят държавата – и от тази гледна точка по-добре е това да се случи в началото. Реалностите са реалности, независимо от това дали ги признаваме, и колкото по-рано кажем „Видяхме тези реалност, толкова по-добре за нас”.

Цялото интервю със Соломон Паси чуйте в звуковия файл!

***

Повече за Косово четете ТУК, а още снимки от областта разгледайте ТУК!