/ БГНЕС
Тя поема поста от Валери Симеонов
Парламентът одобри Марияна Николова за вицепремиер
99741
Парламентът одобри Марияна Николова за вицепремиер
  • Парламентът одобри Марияна Николова за вицепремиер
Марияна Николова е новият вицепремиер на мястото на подалия оставка Валери Симеонов. Парламентът одобри освобождаването на Симеонов и избирането на Николова.

Новият вицепремиер беше уточнен на близо 9-часов коалиционен съвет вчера. Днес със 116 гласа "за", 62-ма "против" и без нито един "въздържал се" парламентът одобри новия вицепремиер, отговарящ за икономическата и демографската политика.
 
Отново скандали в парламента и все още няма решение за вицепремиер

Днес опозицията обвини управляващите, че всъщност единственото, което правят, е да задълбочават кризата и настоя за предсрочни избори. До оставката на Симеонов се стигна след като предизвикани от думите му майки на деца с увреждания протестираха и настояваха той да освободи поста близо месец.

16 ноември: Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер, Борисов я прие
 

БГНЕС


Два дни преди да го направи депутатът от НФСБ Петър Петров заяви в интервю за Дарик, че децата с увреждания трябва да бъдат държани в домове. Така вчера властта реши да предложи на парламента да избере Марияна Николова за нов вицепремиер.

Кой ще поеме поста на вицепремиер от Валери Симеонов?

Номинираната за вицепремиер от квотата на Националния фронт за спасение на България Марияна Николова до вчера беше шеф на кабинета на Валери Симеонов. Близка до него и доверено лице. По образование тя е юрист. Заемала е различни експертни длъжности в държавната администрация. От средата на юни 2015 г. до 2017 г. е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита" в „Национална електрическа компания" ЕАД. Преди това Николова оглавяваше няколко години и правната дирекция в Министерството на земеделието.
 

БГНЕС


Преподавател е по структура на администрацията и административен процес в Института по публична администрация към Министерския съвет. От май 2017 г. е началник на политическия кабинет на Симеонов. Това е официалната и публична информация за бъдещият вицепремиер.