/ БГНЕС
Народното събрание трети час обсъжда дали Марияна Николова да е новият вицепремиер на мястото на подалия оставка Валери Симеонов. Парламентът трябва да одобри освобождаването на Симеонов и избирането на Николова на негово място. Кандидатурата на новия вицепремиер беше уточнен на близо 9-часов коалиционен съвет вчера. Днес опозицията обвини управляващите, че всъщност единственото, което правят, е да задълбочават кризата и настоя за предсрочни избори.
 
До оставката на Симеонов се стигна, след като предизвикани от думите му, майки с увреждания протестираха и настояваха той да освободи поста близо месец. Два дни, преди да го направи, депутатът от НФСБ Петър Петров заяви в интервю за Дарик, че децата с увреждания трябва да бъдат държани в домове. Така вчера властта реши да предложи на парламента да избере Марияна Николова за нов вицепремиер.

Парламентът ще гласува оставката на Валери Симеонов

Драгомир Стойнев
БГНЕС

Единственото до момента, обаче, е пореден ден на скандали в парламента. Този път повод станаха процедурни хватки. Първо Драгомир Стойнев разкритикува управляващите за рокадите в кабинета:
 
Симеонов си отива, но и остава. На негово място идва поредният заместител. Третото правителство на Борисов, освен че работи в непрекъснат скандал и кризисност, не е и в състояние да управлява. Това вече е опасно за държавата“, каза Стойнев.

Корнелия Нинова
БГНЕС

След това лидерът на БСП Корнелия Нинова влезе в сблъсък с председателстващия парламента Емил Христов.

Последва поименна проверка и 20-минутна почивка.

След нея скандалите продължиха – този път между Вежди Рашидов от ГЕРБ и Крум Зарков от БСП.
 
„За каква олигархия говорите на това управление, а пропуснахте услужливо някои други. Май други лобират за тях. Николай Банев не е ли ваш комсомол? Недко Арабаджиев не е ли ваш“, посочи Рашидов.

парламент
БГНЕС

Кой ще поеме поста на вицепремиер от Валери Симеонов?
 
Хвърляме си олигарси един върху друг, което е признание, че олигарси има. А олигарх е човек, който е свързан с властта. Не с опозицията, а с властта. И ако олигарси има, те са тук, защото управлението го позволява“, каза от своя страна Крум Зарков от БСП.
 
Олигархията се създаде още от времето на Беров. Аз помня. Винаги са били свързани с властта, защото властта ги създаде. Господин Зарков, вие не сте виновен, че сте млад и това е прекрасно. Ама питайте как се е градила държавата във времето. Хубаво е да знаете! Защото вие директно от люлката идвате в парламента“, каза още Вежди Рашидов.
 
Още в началото на заседанието от опозицията настояха промените в кабинета да бъдат представени лично от премиера Бойко Борисов. Но той така и не дойде.

Марияна Николова
БГНЕС

А коя е Марияна Николова и защо точно тя беше посочена за заместник на Валери Симеонов?
 
Номинираната за вицепремиер от квотата на Националния фронт за спасение на България Марияна Николова до вчера беше шеф на кабинета на Валери Симеонов. Близка до него и доверено лице.
 
Николова по образование е юрист. Заемала е различни експертни длъжности в държавната администрация. От средата на юни 2015 г. до 2017 г. е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита" в „Национална електрическа компания" ЕАД. Преди това Николова оглавяваше няколко години и правната дирекция в Министерството на земеделието.
 
Преподавател е по структура на администрацията и административен процес в Института по публична администрация към Министерския съвет. От май 2017 г. е началник на политическия кабинет на Симеонов. Това е официалната и публична информация за бъдещият вицепремиер.