Парламентът гласува промените в кабинета
Парламентът гласува промените в кабинета / Sofia Photo Agency, архив - Надя Коцева
Парламентът гласува назначенията на новите министри
51559
Парламентът гласува назначенията на новите министри
  • Парламентът гласува назначенията на новите министри

Очаква се парламентът да избере Десислава Атанасова и Делян Добрев за министри съответно на здравеопазването и на икономиката, енергетиката и туризма като гласува промените в кабинета, предложени от премиера Бойко Борисов. Опозицията даде да се разбере, че по-скоро няма да подкрепи персоналните промени в правителството. ДПС се обяви за отделно гласуване на оставките на досегашните министри на здравеопазването и на енергетиката Стефан Константинов и Трайчо Трайков, но едва ли ще се стигне до такъв начин на гласуване.

И двамата министри бяха с последно предупреждение за отстраняване. Новината за освобождаването им дойде след завръщането на българската делегация от Катар, където по думите на премиера Бойко Борисов за Трайчо Трайков преляла чашата на търпението заради проваления бизнес форум, макар организацията на визитата да беше поверена на външно министерство.

„Първо, защо трябваше да има такова откриване в 10 часа. Кой ще накара арабите да станат толкова рано да дойдат, след като началникът им го няма там. А в същото това време, когато Николай Младенов се печеше на бавен огън, защото започнаха да ми се обаждат от София, и като тръгвах за емира, погледнах и гледам - Трайков се пече на плажа", обясни премиерът Борисов.

„Посещението в Катар трябваше да бъде изложение на българския бизнес. Така бяха подбирани от Министерството на икономиката компаниите. За съжаление, това не се случи, изложението на българския бизнес не беше организирано навреме и не можа да се случи. Това, което успяхме да направим, е да спасим във външно министерство организацията на това събитие", коментира и Николай Младенов.

В различни медийни изяви през уикенда Трайков даде да се разбере, че тъкмо той е сигнализирал за слабия интерес към бизнес форума на външния министър, а помощ от ръководеното от него ведомство за организацията му не била търсена. Във вторник, когато беше последният му работен ден, Трайков беше лаконичен: „Не съжалявам за нищо, защото дадох всичките си сили, според своите възможности, и тези на хората от екипа ми".

Трайчо Трайков призова да се следят събитията около АЕЦ „Белене", за да се открие истинската причина за освобождаването му.

Мотивите за отстраняването Стефан Константинов като че ли бяха далеч по-ясни. По думите на Борисов той не успял да се справи с проблемите, а вървял след тях. „Парламентарната група не иска да го чуе, със здравната каса се изпокара, със заместниците си се изпокара, с половината министри се изпокара, а в същото време година и половина - само идеи", каза Борисов.