Парламентът гласува промените в кабинета
Парламентът гласува промените в кабинета / cнимка: Sofia Photo Agency
Парламентът гласува промените в кабинета
25462
Парламентът гласува промените в кабинета
  • Парламентът гласува промените в кабинета

Днес към обед се очаква да започнат разискванията в парламента относно гласуването на промени в правителството. До смените се стигна след оставката на Румяна Желева като външен министър. Тя поиска да освободи поста след скандала при изслушването й като кандидат за еврокомисар. Предвижда се нейното място във външно министерство да заеме досегашният военен министър Николай Младенов, а за министър на отбраната да бъде избран заместникът му във ведомството Аню Ангелов.

Очаквано от БСП и ДПС се обявиха против промените в кабинета. Също очаквано „Атака" застана зад тях. РЗС този път са против, защото от новата година се определиха за опозиция на управляващите от ГЕРБ. Сините ще подкрепят промените в правителството, но с условия.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви имената на новите министри. „За външен министър ще бъде предложен Николай Младенов, тъй като неговият опит и като европейски депутат, и през цялата си кариера в тази област, мисля че е безспорен авторитет. На негово място в Министерството на отбраната ще предложа сегашния заместник ген. Аню Ангелов", каза Борисов.

Очаква се структурната промяна в правителството - създаването на трети вицепремиерски пост, който ще заеме професорът по макроикономика в INSEAD Илиян Михов, да бъде направена през пролетта, когато Михов трябва да приключи ангажиментите си като декан на престижното бизнес училище.

Рокадите стават само шест месеца след формирането на Министерски съвет на ГЕРБ. През ноември м. г. изборът на Йорданка Фандъкова за кмет на София предизвика първата промяна в кабинета „Борисов". Мястото й на министър на образованието, младежта и науката зае нейният заместник в просветното ведомство Сергей Игнатов.