България няма да участва по никакъв начин с военнослужещи на територията на Украйна, обявиха от Министерството на отбраната. Темата отново влезе в дневния ред след визитата на президента Румен Радев в Унгария и последвалите политически реакции, предава NOVA. Полемиката около евентуално участие на натовски войски възникна след изказване на френския държавен глава Еманюел Макрон, който обяви, че въпросът може да се обсъжда, ако Русия пробие фронтовата линия и Киев отправи такова искане.

МО: България няма да участва по никакъв начин с военнослужещи на територията на Украйна

В събота Радев и унгарският му колега Тамаш Шуйок се обявиха против изпращане на войски в Украйна. И двамата настояха за намирането на дипломатически инструменти за прекратяване на войната.

„Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за нейното прекратяване. Това няма да стане с повече оръжие, няма да стане с изпращането на войски от държави членки на НАТО”, подчерта държавният ни глава.

Думите на президента предизвикаха реакциите на парламентарно представените партии.

Рано сутринта коментар дойде от председателя на ДПС. В писмена позиция Делян Пеевски атакува президента и определи като недопустимо и безотговорно държавният глава да плаши хората с неистински заплахи за участие на войски на НАТО за потушаване на войната в Украйна.

ГЕРБ също коментираха темата. "Ако имаше предложение, каквото и да било, за изпращане на войски в Украйна, без значение от коя държава в Европа, ние бихме били против. И това е категорично наше мнение", заяви Делян Добрев. 

От ПП-ДБ атакуваха изказването на президента. „В България този въпрос никога не е бил обсъждан, ние специално за Българската армия, по какъвто и да е начин, да участваме във военни действия в Украйна. Това е едва ли не тип провокация. За пореден път българският президент показа своите симпатии към Путин, за съжаление”, подчерта Атанас Атанасов.

От партията на Костадин Костадинов също излязоха с позиция. В нея посочват, че държавният глава за пореден път повтаря позицията на „Възраждане”, която защитават от години.

БСП настоя за извънредно заседание на парламента. „Категорично - да не се изпраща и един войник в Украйна. Единственият начин да се реши този въпрос е председателят на парламента да свика извънредно заседание на Народното събрание и да се вземе едно единствено решение - България няма да изпраща войници в Украйна. Точка”, заяви Корнелия Нинова.

От „Има такъв народ” запазиха мълчание. Реакция обаче дойде от служебната власт. От Министерството на отбраната обясниха за NOVA, че никога до сега не е имало предложения за изпращане на жива сила в Украйна и подчертаха, че решението за изпращане на български войски е в ръцете на Народното събрание.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA