/ IStock
Предвижда се прецизиране на хората, които ще получават средствата
От 1 юли средствата за работещите на първа линия ще се изплащат по нови правила, които са съгласувани с управителните съвети на съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина, както и с Надзорния съвет на НЗОК. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, който посети ГКПП "Калотина". По думите му новата методика е била приета на заседание на надзорниците на НЗОК.

Кацаров: Не очаквам хаос заради сертификатите, но се ядосвам, защото обичам нещата да стават бързо

Според новите правила се предвижда прецизиране на хората, които ще получават парите, като средствата ще бъдат предназначени за работещите в Ковид-отделения, а не както досега - "на калпак", допълни министър Кацаров. По думите му много по-добре се регламентира плащането и за работещите извън Ковид-отделенията.

Закриват и Националния ваксинационен щаб

Министър Кацаров уточни, че тези средства ще бъдат обвързани с това в каква зона се намира страната ни - зелена, оранжева или червена, в зависимост от нивото на разпространение на коронавирусната инфекция. Плащанията досега бяха за време, в което имаше по няколко хиляди новозаразени на ден, в момента средно са по 30 на ден на база 14-дневна заболеваемост, посочи още той.

Националният ваксинационен щаб от 30 юни не работи и вместо него се създава Обществен съвет по ваксинация. В петък ще бъде представен съставът му.
БТА