Парите от икономиите на МОН ще бъдат за учителски заплати
Парите от икономиите на МОН ще бъдат за учителски заплати / netinfo

Министерството на образованието може да даде на учителите като увеличение на заплатите единствено тази икономия, която е реализирало министерството от отпуснатия бюджет за деветмесечието на годината. Това съобщи в „Денят” на Дарик зам.-министърът на образованието Мукадес Налбант и допълни:

„Тя може да бъде ясна едва тогава, когато най-малко приключи деветмесечието, защото тогава, на всяко тримесечие както се прави отчет за изпълнението на бюджета, може да стане ясно с какво досега разполага системата”.

Днес от синдикатите получихте критики, че не сте ги изчислили към края на септември?

Има закон за бюджета. Там нещата са ясно разписани. В края на всяко тримесечие, т.е. сега в края на деветмесечието, има яснота как се изпълнява бюджетът. Пак по силата на Закона за държавния бюджет бюджетните организации в момента работят на 90% от своя бюджет. В края на бюджетната година вече може да стане ясно дали на съответните бюджетни организации биха се предоставили и останалите 10%. И там вече може да стане ясно дали, ако ние сме работили на 90%, сме оставили съответни икономии, които могат да бъдат дадени на учителите. Министър Вълчев заяви няколкократно, че до стотинка всички пари, които са от икономиите на средствата, с които се разпорежда Министерството на образованието и науката, ще бъдат дадени на учителите.