/ БГНЕС
Депутатите обсъждат промените в Закона за бюджета, с които партийните субсидии се намаляват на 1 лев за действителен глас. Промените бяха включени като точка първа в дневния ред с гласуване в началото на днешното пленарно заседание, без да са обсъдени на председателски съвет, срещу което опозицията в лицето на БСП възнегодува.
 
Предложението на председателя на парламента законовите промени за партийните субсидии да се гласуват на второ четене днес Цвета Караянчева беше одобрено, като против гласуваха 67 народни представители от БСП и 15 от „Обединени патриоти”.

Намаляването на партийните субсидии влезе в програмата на НС

Депутатът от левицата Драгомир Стойнев заяви, че темата е важна и такова бързане не е оправдано. Налага се силово точка в дневния ред, с която изцяло се променя политическата система, подчерта той:
 
„Тук става въпрос за едно огромно разделение, което предстои в българското общество и бе съвсем нормално тази точка да влезе в дневния ред и да бъде обсъдена на председателски съвет, а не точно сега, в последния момент, с един доклад, който трябваше да бъде готов още преди една седмица, вие да налагате силово точка в дневния ред и да искате изцяло промяна в политическата система в страната.“

Партиите ще връщат над 14,4 млн. лева от надвзети субсидии

Крум Зарков от ПГ на „БСП за България” заяви, че темата за партийните субсидии не е била обсъдена по същество, а е послужила за прикритие на други грешки и проблеми, включително грешката на финансовия министър при изчисляването на субсидиите.
 
Пенчо Милков, също от левицата, пък добави, че намаляването на субсидиите е временна бухалка срещу опозиционните партии, като целта е преди местните избори политическите алтернативи да останат без финансиране.

ГЕРБ вече върна надвзетите субсидии

Позицията на ДПС винаги е била да се защити демокрацията и да се осигури прозрачното финансиране на партиите чрез държавно финансиране, заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ.
 
„И като краен резултат се случва едно и също. Всяка партия, освен ДПС, залита в полето на популизма с надеждата, че ДПС е отговорна и тя ще пресече техния популизъм. Днес заявявам, че ДПС не е длъжна да понася негативите от всяко популистко поведение и предложение и на ГЕРБ, и на БСП. И понякога ще подкрепим и някои ваши популистки предложения, като ще предлагаме и решение на безотговорните ви популистки предложения, както е и в този конкретен случай.“
 
Мустафа Карадайъ за пореден път изтъкна, че ДПС предлага отворен модел на финансиране на партиите чрез дарения по пример на този в Съединените щати.

ГЕРБ остава на позицията за партийна субсидия от един лев на глас

А ето как депутатът от ГЕРБ Георги Марков защити предложението на ГЕРБ за намаляване на субсидията на 1 лев за действителен глас:
 
„Защо ние трябва да хрантутим партиите с един процент, за да използват лошата избирателна система и ниския праг от 4% да се каращисват, да влизат като Реформаторския блок тук, едните в опозиция, едните в управление, и да нанасят удар след удар на парламентарната демокрация.“
 
Лидерът Атака Волен Сидеров потвърди, че ще подкрепи предложението на правителството.