Пак без споразумение за учителските заплати
Пак без споразумение за учителските заплати / снимкa: Sofia Photo Agency
Учителската стачка продължава, като за понеделник са насрочени нови преговори между синдикатите и експертите на министерствата на образованието и на финансите. Това съобщиха представители на стачния комитет, които изразиха недоволството си, че не са били поканени на масата на преговорите, след като в събота повече от седем часа обсъждаха проекта на споразумение с правителството.

Учителските синдикати връчиха на журналистите копие от проекта на стачното споразумение, което дискутираха в събота. Според него правителството се ангажира да увеличи възнагражденията в средното образование с 20 процента от 1 октомври 2007 година.

През месец януари и месец юли догодина заплатите трябва да се повишават поетапно, за да достигнат на 1 юли средни брутни заплати в системата 648 лева, съобщи съпредседателят на стачния комитет Живка Желязкова.

Живка Желязкова обясни още: „Над 80 % от учителите в образованието и персонала ни дават мандат за преговори и за подписване на споразумение, като средната работна брутна заплата към месец юли трябва да достигне 648 лева не само за учителите, а за целия персонал в системата на средното образование”.

Докато траеше импровизираният брифинг на учителските синдикати, покрай министерството мина самият министър Даниел Вълчев. Преговорите не са прекъсвали и продължават в понеделник, коментира вицепремиерът. „Контактът не е прекратявал нито за секунда. Утре продължаваме. Ако има нещо, което е от значение за крайния изход и сме близо до него, веднага ще бъдете информирани”, увери Даниел Вълчев.