Пътните служби успяха да пробият снежните преспи и да отворят за движение старопланинския проход „Троян-Кърнаре” за леки автомобили. През целия ден тежки машини пробиваха дълбокия сняг, съобщи NOVA.

Снегорини се борят с дълбоките преспи в Троянския проход (ВИДЕО)

От всичките 40 км през планината, снежните преспи са затрупали само района около билото.

Районът на Беклемето е известен през зимата със снегонавяванията, които в момента са около метър, а на някои места и повече. Снегът е твърд и само роторни снегорини биха могли да се справят с него.

Две такива машини копаят непристъпния северен склон. С 15 години зад волана Стойчо Стоев познава всеки завой от прохода. „Когато навяването е по-голямо и има вятър е ужасно е. Ориентирам се къде е пътя по интуиция. Няма ориентир”, каза той.

Машината вероятно е два пъти по-възрастна от своя стопанин. Роторите са незаменими в планината, но работата им струва скъпо. „Един час струва на агенцията 398 лева без ДДС. Доста скъпо удоволствие, но без него не може. Ползва се прохода, няма как да стои затворен? - И дори е доста натоварен”, коментира Стоян Пеловски от Районна пътна служба в Троян.

От южната страна на Беклемето също има опасни скатове, където ураганните ветрове натрупват по няколко метра сняг. Там също работят няколко тежки машини. Почистването напредва бързо, тъй като пътят все още не е заледен.
nova.bg