Оттеглят леви номинации, които дублират издигнати от БСП кандидат-кметове
Оттеглят леви номинации, които дублират издигнати от БСП кандидат-кметове / netinfo

Оттеглянето на леви номинации, които дублират издигнати от БСП кандидати за кметове – подобен ход ще бъде сред мерките за разширяване на влиянието на левицата в местната власт. Това обяви говорителят на социалистите Ангел Найденов след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Засега паралелни леви кандидатури са издигнати в 41 общини.

В 16 общини са издигнати по двама кандидат-кметове, членове на БСП, а в още 25 номинацията на социалистите се дублира на кандидат на друга партия от левицата. Това разпиляване на леви гласове ще бъде обсъдено на заседание на политическия съвет на „Коалиция за България” следващата седмица.

166 самостоятелни кандидат-кметове е издигнала БСП, подкрепила е 55 независими, 10 общини застават зад номинации на други партии, а в 24 участва в коалиция.

Според секретаря на партията Антон Кутев, по-голямата част от листите с кандидати за общински съветници са обновени, както препоръча преди време Националният предизборен център. В повечето листи всеки трети кандидат е младеж.

Подготовката за местните избори ще бъде обсъдена на национална среща на ръководството на БСП, парламентарната група, кандидатите, министрите, областните и общинските лидери на партията следващия вторник.