На Адреевден в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски" бе отслужен молебен за здравето на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Състоянието на патриарх Неофит е стабилно

Патриарх Неофит е почетен доктор на Софийския университет.

Студенти, преподаватели и служители се помолиха на Бога да укрепи здравето на българския патриарх. По време на Светата литургия отец Михаил изрече прошения за здраве от олтара, а студентите, докторантите и преподавателите отговаряха с "Господи, помилуй", и така цялата академична общност отправи молитвата си към Бога.

Студентите споделиха, че за тях молитвата има действена сила и че разчитат на застъпничеството на първия Христов апостол - св. Андрей, който да измоли от Бога здраве за духовния пастир на българите.

"Негово Светейшество патрирх Неофит е "Доктор хонорис кауза" на университета, той е наш учител и приятел. Той много обича Богословския факултет, и ние го обичаме, и решихме да се помолим за неговото здраве. След Светата литургия отслужихме този молебен, а в самата литургия има прошения, които са за болен човек, и те също бяха прибавени към богослужението. Така, в кръга на нашето академично семейство, се помолихме за здравето на Негово Светейшество патриарх Неофит", каза доц. Ивайло Найденов.

Той отбеляза, че тази литургия и молебенът са инициатива на Богословския факултет на Софийския университет. Молебенът беше отслужен и с нашето духовенство в параклиса на Богословския факултет на СУ, обясни деканът.

Състоянието на патриарх Неофит е стабилизирано и той се лекува от белодробно заболяване във Военномедицинската академия, съобщиха по-рано днес от Българската патриаршия - Българска православна църква (БПЦ-БП).

В сряда, от БПЦ-БП съобщиха, че патриарх Неофит е приет във Военномедицинската академия. "Обични в Господа братя и сестри, канцеларията на Светия синод известява, че Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе хоспитализиран във Военномедицинската академия (ВМА) в град София, по повод на белодробно заболяване", се казваше в съобщението от вчера от канцеларията на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия във връзка със здравословното състояние на българския патриарх Неофит.

"Призоваваме клира и верния боголюбив народ всесърдечно да се молят за бързото оздравяване и възстановяване на Първосветителя на Родната ни Църква, както и да се приема за достоверна единствено информацията, обявена от Светия синод на БПЦ-БП", се посочваше още в съобщението от 29 ноември.
Димитрина Ветова/БТА