Затягат санкциите при отнемането на контролни точки на шофьорите за нарушения. Това позволява наредба, издадена от вътрешния министър и промените са обнародвани в Държавен вестник в петък, а влиза в сила от вторник, 28 март, обяви главен инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция" на брифинг.

С промените се увеличават възможностите за отнемане на шофьорска книжка. Тя обхваща повече нарушения, които според полицията са недопустими. Те са в 11 основни направления, които водят често до катастрофи, допълни още той.

Тенев: С електронни шофьорски книжки по-лесно ще се залавят водачите с фалшиви документи

"Напоследък има по-строг контрол от наша страна, но ефектът не ни удовлетворява до известна степен. С тази промяна се цели да се подобрят резултатите от проверките. Нарушенията са: неосигуряването на предимство на пешеходци и автомобили, използване на мобилен телефон, превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици", обяви главен инспектор Лъчезар Близнаков. 

Шофьорите знаят с колко контролни точки разполагат, тъй като във всяко наказателно постановление пиша колко са точно, уточни още той. Завишаването на глобите са само един елемент от контрола на пътя, по думите на гл. инспектор Близнаков.

"Проверките на пътя се правят по видеонаблюдение, както и по сигнали. Няма известен случай, по който да не сме работили. Последните случаи (на подкупи - бел. ред.) бяха широко отразени в медиите", изтъкна още той.

"Ако млади шофьори, които в рамките на 1 година от взимането на книжката превишат скоростта над 50 км/ч в населено място два пъти за една година, те автоматично оставят без свидетелство за управление", даде за пример той и посочи, че простата аритметика показва, че така ще е много лесно един шофьор да остане без книжка.