6394 превозни средства са проверени при специализирана полицейска операция за невръчени фишове и неплатени задължения по Закона за движение по пътищата. Акцията е проведена миналата седмица основно по пътищата, водещи към граничните пунктове на страната. Данните бяха изнесени от инспектор Петър Соколов от сектор „Пътно движение и правоприлагане“ и инспектор Иво Писанов от сектор „Административно-наказателна дейност“ в отдел „Пътна полиция“ на Главна дирекция "Национална полиция", цитирани от пресцентъра на МВР.

Взимат ни книжката на пътя, ако имаме неплатена глоба

Освен водачите на превозните средства, са проверени и 2074 пътника. В хода на инспекциите на водачите са връчени 1092 електронни фиша, а на техните спътници 179 фиша. Освен това са отнети 254 шофьорски книжки. В момента, ако при проверка на пътя, стане ясно, че шофьорът има неплатена глоба за нарушение, за което вече е бил известен, му взимат книжката докато не я плати – в банка или пък на гише в КАТ, отбелязва NOVA.

Проверете онлайн имате ли неплатени задължения за пътни нарушения

Освен за фишове и неплатени глоби, при операцията са констатирани и други нарушения. В 218 случая на водачи и пътници са се движили без колани или каски.  74 автомобила са били без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, а други 56 – без винетка.

За колко от тежките катастрофи са виновни пияни и надрусани шофьори

Пътните полицаи са хванали при акцията 36 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, а други 16 – след употреба на наркотици. В други 107 случая е установено шофиране с технически неизправно превозно средство. По време на операцията са засечени да шофират 46 неправоспособни водачи.

Екипите, участвали в операцията, са констатирали и 1370 други нарушения на Закона за движение по пътищата.