Отложиха делото за кражбата на танк Майбах
Отложиха делото за кражбата на танк Майбах / снимка: БГНЕС

Военният съд в Сливен отложи за 20 май 2009 година делото срещу Томас Гмайнер, Матеус Майр и майор Алексей Петров за кражбата на танк "Майбах" от южната ни граница, съобщи за Дарик заместник-началникът и говорител на Военна прокуратура-Сливен полк. Христо Тинев. Делото трябваше да бъде гледано днес, но тъй като не са получени документи, удостоверяващи, че един от двамата немски граждани е получил обвинителните книжа, е насрочена нова дата.

Двамата чужденци и ямболският военен са подведени под отговорност за кражба в особено големи размери. Тримата бяха задържани в средата на декември 2007 година при съвместна акция на Регионална служба „Сигурност - ВП и ВКР" - Сливен и Военно-окръжната прокуратура в града, докато се опитваха да изровят втори танк. Първият те успели да изнесат зад граница. Танковете „Майбах” са  използваните през Втората световна война и по-късно са били заровени при границата ни с Турция.

В края на 2007 година тримата бяха пуснати под гаранция. Гмайнер и Майр успяха да избягат в родината си и ще бъдат съдени по т.нар. „задочно производство”. Ако обвиненията бъдат доказани, тримата могат да получат присъда от 3 до 15 години затвор.

Други новини от Сливен