Отложиха делото срещу Лечков заради липса на експерти
Отложиха делото срещу Лечков заради липса на експерти / снимка: DarikNews.bg, архив

Заседанието, което трябваше да се проведе в Апелативен съд срещу бившия кмет на Сливен Йордан Лечков, беше отложено.

Причината е, че двама от тримата специалисти, които са назначени да изготвят експертиза, са заявили, че не са достатъчно компетентни за конкретния случай. Съдът ще търси други две вещи лица, но предвид затруднения в намирането им, не обяви нова дата за следващо заседание. Специалистите трябва да преценят вида, качеството и други специфични неща, свързани с инертните материали.

Самият Лечков също е подал документ, че не може да присъства на делото, тъй като е призован по друго обвинение в Бургас.

Първата инстанция в Стара Загора призна известния футболист за виновен в това, че е превишил правата си и е ощетил държавата с 14 642 лева. На 19 февруари 2010 г. като кмет на Сливен той издал заповед да се почистят дерета около село Тополчане и още две села, като е разпоредил изпълнителят "Екоседимент" - София да изнесе инертните материали за своя сметка.

Според прокуратурата по този начин фирмата се е облагодетелствала със 7 321 куб/м камъни. Отделно и държавното дружество "Напоителни системи" е понесло щети за 3 882 лева. Магистратите постановиха още Лечков да не заема отговорни длъжности в общинската и държавната администрация в продължение на три години.