/ БТА

Изправено пред редица предизвикателства през последните години, обществото ни все повече осъзнава огромната роля на спорта за тяхното преодоляване. Това каза президентът Румен Радев на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която удостои изявени български спортисти с Почетния знак на държавния глава. Отличието е за изключителните им заслуги в развитието на българския спорт и по повод техни юбилейни годишнини.

Красимир Дунев и Румен Радев
БТА

С Почетния знак на президента бяха наградени олимпийският шампион по стрелба Мария Гроздева, олимпийските шампиони по борба Петър Киров и Боян Радев, чийто син Боян Радев получи отличието, вицеолимпийският шампион по спортна гимнастика Красимир Дунев, волейболната легенда Цветана Божурина и генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов.

Мария Гроздева и Румен Радев
БТА


Президентът Радев заяви, че бъдещето принадлежи на онези нации, които развиват не само индустрия, наука и високи технологии, но и които инвестират в развитието на граждани с висока физическа дееспособност и психическа устойчивост, в тяхното развитие и способности да могат да се борят в една висококонкурентна среда. Това означава масов спорт, природосъобразен начин на живот, патриотично възпитание още от най-ранна детска възраст, посочи Румен Радев.

Петър Киров и Румен Радев
БТА

В приветствието си президентът посочи още, че 17 ноември е специален ден за българския спорт, отбелязва се рождението на бащата на българското спортно движение Луи Айер, виден педагог, достоен български офицер, загинал край Дойран през Първата Световна война.  Луи Айер откри първите страници на една велика история, която българските спортисти продължават да пишат със златни букви и днес, каза президентът.

Цветана Божурина и Румен Радев
БТА

Румен Радев посочи, че отличените спортисти са пример за всеотдайност и посветеност на България, а успехите им за труд, дисциплина и несломима воля за победа. Бъдещето на всяка една нация зависи от отношението към нейните герои и церемонията е израз на дълбоката признателност на обществото ни, че прославихте Родината, дарявахте ни с незабравими емоции и ни карате да се чувстваме горди, че сме българи, се обърна президентът към наградените спортисти. Той им благодари, че с имената си и с личния си пример стоят зад каузата да се привличат все повече деца и млади хора в България към спорт.

Румен Радев и синът на бореца Боян Радев
БТА


Сред присъствалите на церемонията бяха служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, представители на администрацията на президента.