След тежка операция хирурзи в Плевен забравиха чуждо тяло в гърлото на пациент. Жената е спасена от последвалата инфекция в Испания, съобщава NOVA.

Катя Калчева е оперирана в болница “Света Марина” в Плевен. След като си стъпва на краката, купува билет и излита за Испания. „В самолета вдигнах температура. При излитането чувствах, че се задушавам”, разказа Катя.

След като каца, тя отива в една от големите болници в Мадрид. Лекарите са озадачени от това, което виждат на скенера. „Оперираха ме и ми казаха, че при предната операция са забравили марля и се е получило инфекция. Испанските лекари казаха, че са ме делили часове от смъртта”, обясни Катя.

Вижте най-известната лекарска грешка

Тя изпратила на екипа на телевизията документ, в който случаят е описан в детайли. От болница “Хетафе” в Мадрид потвърдили за NОVA автентичността на документа.

Д-р Димитър Цанков, който завежда отделението по хирургия в болница „Света Марина”, обясни, че поема цялата отговорност за грешката на своя екип. „В крайна сметка аз нося отговорността. Ние също го изживяваме това нещо. Ако някой си мисли, че така с лека ръка ги отминаваме тези неща. При така стеклите се обстоятелства, какво мога да кажа? Мога да се извиня, ако това може да бъде някаква компенсация”, заяви той пред NOVA.

Българка жертва на лекарска грешка в Канада, забравили метална скоба в нея

В момента Катя се възстановява след операцията в Испания. Предстои й още една такава. Все още обмисля дали и как да потърси правата си.
От болницата в Плевен вече са установили контакт с испанските си колеги. Чуждото тяло в момента се изследва, за да се установи дали действително е медицинска марля, както е описано в документите.
nova.bg