Обществеността не е наясно какво може да направи добрият български лекар
Обществеността не е наясно какво може да направи добрият български лекар / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Обществеността не е наясно какво може да направи добрият български лекар
83285
Обществеността не е наясно какво може да направи добрият български лекар
  • Обществеността не е наясно какво може да направи добрият български лекар

В България няма нито едно заведено дело за лекарска грешка при извършването на детска анестезия. Това съобщи в предаването „Най-добрите лекари” по Дарик един от най-добрите анестезиолози в България проф. Надежда Гаврилова.

Според специалиста, който ръководи Клиниката по детска анестезиология в „Пирогов” обаче, нито държавата, нито пациентите уважават достатъчно българския лекар. Гаврилова е категорична, че голямата част от обществеността у нас не е наясно с това, което може да направи добрият български лекар. Това е и една от основните причини да губим кадрите си.

"Съвсем погрешно медицината стана чисто търговска дейност, в резултат на което лекарите са принудени да работят, за да заработят заплатите си, а не получават това, което всъщност са изработили. Мога да дам пример с моята болница, която на практика е пожарната на София и целия Северозападен регион, но всъщност не е заплатена както пожарната. Ние не получаваме заплата затова, че сме тук 24 часа с готовност да посрещнем най-тежките случаи в региона и страната. Получаваме възнаграждение въз основа на онова, което сме заработили", коментира д-р Гаврилова.

"Онези, които поради някаква причина са имали възможност да се допрат до добрите лекари, със сигурност си дават сметка какво имат като богатство, но, за съжаление, голямата част от обществеността, не е наясно с това, което може да направи добрият български лекар. Поради тази причина той остава непризнат. Това намира своето отражение в недостига на специалисти в редица области на медицината и в масовото напускане на страната на млади лекари", посочи още проф. Надежда Гаврилова.