От телефон 112 отклонявали пациентите с инсулт към личните лекари
От телефон 112 отклонявали пациентите с инсулт към личните лекари / БГНЕС, архив

Над 13 000 инсулта са регистрирани у нас от началото на годината досега, пише "24 часа". Ако се реагира в рамките на 4 часа, пациентите могат да се възстановят. Оказва се обаче, че диспечерите на телефон 112 отклоняват пациентите към личните лекари и така те отиват в болница твърде късно.

У нас тромболитичната терапия се прилага при много малко пациенти по ред причини. Една от тях е твърде голямото забавяне. "Когато човек се почувства зле, той обикновено звъни на телефон 112. Там обаче често преценяват, че състоянието не е спешно, а това е фатално", категоричен е акад. Иван Миланов, шеф на болница "Свети Наум".

Ще можем да пишем и sms до телефон 112

Според него трябва сериозно да се работи на няколко нива, ако държавата не иска да генерира инвалиди - по-добра информираност на обществото, обучение на диспечерите на телефон 112 на спешните лекари, създаване на специализирани центрове за лечение на инсулт и т.н.

От Спешна помощ ще преценяват с въпросник дали да изпратят линейка

Около 78% от хората с инсулт се приемат с мозъчни поражения. "Едва 20% от тях се прибират у дома, където продължават с лечението си", отчита проф. Параскева Стаменова, зам.-шеф на болница "Свери Наум". По думите й на всеки 30 минути по един пациент с инсулт умира или става инвалид, само защото не е попаднал на правилния лекар в правилната болница. А при тази диагноза от особена важност е бързината, с която се реагира.

Диспечер приел грешно адрес и забавил линейка, ще го накажат

"Лечението на инсулта може да е ефективно при следния план за действие. До 10 минути трябва да се направи адекватна оценка на състоянието на пациента, до 25 минути - да се направи компютърна томография, до 45 минути - да се разчетат резултатите, и до 60 минути - да се приложи медикамента", подчертава акад. Миланов.

По думите му в момента се изграждат високотехнологични центрове за лечение на инсулт в София, Пловдив и Варна, но най-вероятно страната ни ще има нужда от още клиники.