/ iStock/Getty Images
От парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" предлагат в актуализацията на държавния бюджет да бъдат включени 70 млн. лв. за подкрепа на земеделските производители и животновъди в условията на пандемията, съобщават от партийния пресцентър.

От групата предлагат да бъдат осигурени и 40,5 млн. лв. за компенсиране на щети от неблагоприятни климатични събития и болести по растения и животни, както и за актуализиране бюджетите на съществуващи инвестиционни схеми за подкрепа.

Птицевъди искат спешни мерки за подкрепа - браншът пред колапс

Този пакет от над 110 млн. лева ще даде възможност за частична компенсация на загубите на земеделските производители, причинени от спадащото потребление на храни в условията на пандемия, растящите цени на фуражи, препарати и горива за производството, както и за справяне с последствията от природните бедствия, които тежко засегнаха земеделието през изминалия месец, подчертават от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

От парламентарната група са имали срещи със земеделци, животновъди, зеленчукопроизводители, картофопроизводители и представители на Министерството на земеделието. На срещите е станало ясно, че секторът е лишен от средства за подпомагане на земеделските производители до края на годината. Няма предвидени средства за преодоляване на последствията от COVID-кризата и земеделският отрасъл трудно може да се възползва от съществуващите мерки.

Целият ресурс по инструмента de minimis е изчерпан, а оставащите суми за компенсиране на щети при неблагоприятни климатични събития и болести са малко над 2 млн. лв., което е крайно недостатъчно. Градушките и пораженията нанесени от тях, поставят на преден план необходимостта от средства за подкрепа на потърпевшите земеделски производители, допълват от "Изправи се БГ! Ние идваме!".