От 24 февруари (четвъртък) започва поетапно облекчаване на COVID мерките в страната. 

По преценка на собствениците, управителите/организаторите на обекти/мероприятия може в обекта/на събитието да се допускат посетители без изискване да предоставят зелен сертификат. Изискването за сертификат, обаче, остава задължително за персонала на всички обекти с обществено значение. Това става възможно със заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, издадена днес.

COVID картата на България: Двуседмичната заболеваемост падна под 1000 на 100 хиляди

От същата дата се допуска посещението на до 12 деца в група при провеждане на присъствени групови занятия за деца в езикови, образователни центрове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни центрове и школи при носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

В доклада на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложен тристъпков подход за облекчаване на противоепидемичните мерки. Първата стъпка е тази, която влиза в сила от 24 февруари. 

Облекчават COVID мерките у нас: Обявиха кога падат зелените сертификати

Ако всичко е наред, от 5 март трябва да влезе втората стъпка - изцяло отпадане на зеления сертификат в обектите, като изискването ще остане за персонала. Провеждането на присъствени езикови и обучителни занимания стават при изискване за физическа дистанция и редовно проветряване без каквито и друго да е ограничения. Допуска се смесване и на паралелки. Провеждането на граничния здравен контрол също ще се променя - всеки ще може да влиза в страната, със зелен сертификат, какъвто и да е той, безпрепятствано.

На 20 март се очаква посещенията на дейности и услуги да може да се извършва без ограничения. Присъственото обучение в университетите също няма да изисква зелен сертификат. Това ще е и третата стъпка. 

Здравните власти обясниха, че маските ще отпаднат най-късно, като не се ангажираха с конкретен срок за това. Трябва да остане и препоръчителният елемент на маските, там, където има струпване на хората. На този етап тестването на учениците също ще продължи, за да може да има реална представа за тяхната заболеваемост.

Здравният министър проф. Асена Сербезова обяви, че с постепенното облекчаване на мерките не означава, че не си заслужава да се ваксинираме. "Напротив - заслужава си, това се вижда в болничните заведения. 90% от хората, които губят битката с болестта, не са били ваксинирани. Трябва да се научим да живеем с вируса", посочи тя.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че след две години ограничения, проблеми и трудности идва моментът, в който можем да кажем, че нещата вървят добре. Спадането на заболеваемостта бележи ръст в последните 3 седмици. Спадът е 24,8% за последната седмица. Тази седмица очаквам заетостта в болниците да паднат под 5000. "На базата на този анализ ние възприехме методиката, ползвана и в някои други страни в ЕС, на тристъпково облекчаване", допълни той.