Математикът проф. Николай Витанов публикува в профила си във Фейсбук кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 21 февруари 2022.

"Трендът на нарастване на заетостта на леглата - пречупен посред зима. Очаква се спадът да продължи", пише проф. Витанов.




Ето какво още прогнозира той: 

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.93. Обхватът на заразата се свива. Посред зима.  

2. Основни характеристики на сценария "Хари Селдън" (известни ви от много отдавна) -  зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Дали системата върви по тази траетория, виждате сами с очите си.

COVID картата на България: Червеният цвят отстъпва

3. Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден - пречупен в прогнозирания срок. Базовото репродуктивно число днес е 0.93. "Хари Селдън" работи успешно. Компенсира до известна степен липсата на ваксинация. 

4. Състоянието на нещата в болниците -  системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници.  "Хари Селдън" работи. Трендът на нарастване на заетостта на леглата - пречупен посред зима. Очаква се спадът да продължи. "Хари Селдън" ви показва, че при добро планиране и добра организация, българската здравна система може да се справи, дори състоянието и да не е цветущо.

5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория. "Хари Селдън" работи. Трендовете се пречупват според прогнозите. Виждате, че мерките полека се отменят. Регионите започнаха един по един да излизат от червената зона. Дръжте "Хари Селдън" стабилен. И зеленият сертификат ще падне. Това е толкоз просто и логично. 

6. Смъртността - и тук "Хари Селдън" ще оправи набърканите каши. Следва пречупване на тренда на високата смъртност. 
В края на тази седмица. "Хари Селдън" компенсира до известна степен действията на инатестата част от народа, която разнася вируса и заразява възрастните хора, които пък измират неваксинирани. Помним -  "Хари Селдън" може да компенсира, но не може да се справи с безгранична тъпотия. Нищо не може да се справи с безгранична тъпотия. Пиша пак - гледайте -  "Хари Селдън" ще ви извади от спиралата на високата смъртност. "Хари Селдън" ще доведе до отмяна на зеления сертификат. Оттам нататък се оправяйте - причините за високата смъртност не са от началото на януари, когато бе задействан "Хари Селдън". Те са много по-дълбоки и много по-отдавна. 

Преболедувалите и неваксинирани срещу COVID-19 са 5 пъти по-застрашени да се заразят отново

7. Накрая - системата върви по предварително обявения ви сценарий "Хари Селдън". Следователно се справяме.
Докато "Хари Селдън" е стабилен, няма да има вторичен пик. Дръжте го стабилен и натрапникът Омикрон няма да пробие защитата.  

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля, завършва професорът.