Още една област излезе от тъмночервената зона
Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас падна под 1000 заразени на сто хиляди души у нас, показва справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести. 998.26 на 100 хиляди стигна 14-дневната заболеваемост, като продължава да се отчита спад.

От днес и област Благоевград излиза от тъмночервената зона (над 500 заразени на 100 хиляди души) по тази карта и така в червено (под 500 заразени на 100 хиляди души) вече са две области – Благоевград и Кърджали. Кандидат за излизане от тъмночервената зона е и Смолян с 555.52 заразени на 100 хиляди души. 

КАРТА НЦЗПБ
НЦЗПБ

Добри новини отчита и картата на епидемичната обстановка по региони. Вече четири региона са в жълтия Етап 2, като само югоизточният регион все още е в червения Етап 3, но прогнозата е до 5 дни и той да се оцвети в жълто

карта зони
coronavirus.bg


Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19

Според новия План за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19:  

таблица етапи мерки план
Министерски съвет

Първи етап - Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, зелен сертификат и тестване в училище. Предвижда се още разширяване на обхвата на обектите и дейностите, спрямо които са въведени COVID мерки и контрол върху спазването им. Преустановяват се и училищните екскурзии. 

Втори етап - Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя капацитет, заедно с изискването за зелен сертификат. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири -  Ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени. 

Онлайн може да се следи и разпространението на COVID-19 в реално време.