Софийският градски съд одобри споразумение за условна присъда между прокуратурата и Валентин Велев, който беше кандидат за депутат от коалиция "Патриотичен фронт".

На Велев бяха повдигнати обвинения през ноември миналата година по време на предизборната кампания. Събрани бяха доказателства за държане на 1270 грама марихуана и отглеждане на 23 броя растения от рода на конопа.

Кандидатът за депутат, хванат с марихуана: Не мислех, че е чак толкова незаконно (ВИДЕО)

След като разгледа представеното от страните споразумение, съдът не се съгласи с него и посочи, че наказанието е неоснователно занижено, а именно една година и 11 месеца затвор при тригодишен изпитателен срок. Съдебният състав се обоснова с това, че това наказание няма да постигне целите на правосъдието, както и че престъплението се характеризира с висока степен на обществена опасност. Съдът предложи по-голямо наказание, на което 47-годишният подсъдим и прокуратурата се съгласиха.

Пред съда Велев се призна за виновен, а след редакция на споразумението той получи наказание от две години лишаване от свобода при тригодишен изпитателен срок и глоба от 5000 лв.

Искат снемане на имунитета на кандидат-депутата, хванат с марихуана

Прокурорът по делото и Валентин Велев отказаха коментар пред медиите.
БТА