Осуетиха опит за нелегален износ на антики
Осуетиха опит за нелегален износ на антики / netinfo

Митничарите от Връшка Чука осуетиха опит за нелегален износ на голямо количество ценни антични предмети, съобщиха от Агенция "Митници".

По време на щателна митническа проверка на камион с българска регистрация, излизащ от страната през МП "Връшка чука", митническите инспектори са открили голямо количество антични предмети, укрити в кабината на камиона.

Заловените антики са общо 5 040 броя, сред които 4 483 антични монети, върхове на стрели, култови брадвички, оловни печати, антични апликации, пръстени, античен медицински инструмент, ценни статуетки и медальони. По първоначална оценка става въпрос за две колективни находки на римски сребърни монети от IV век и една находка на монети от III вeк.

Предметите са изключително ценни и в много добро състояние. Това е най-богатата и скъпа находка, задържана от митническите инспектори на Видин до сега, се посочва в съобщението.

На нарушителите - двама български граждани - баща и син, с инициали Н.Н. и И.И., е съставен акт за митническо нарушение и двамата са задържани в ареста на РГС Видин. /БТА/